Hoe ziet de dag van een chauffeur eruit?

Hoe weet een buschauffeur wat zijn route is?

4 juli 2017 Reacties (0) Views: 1541 Geen categorie, Onze antwoorden

Hoe weet mijn OV-chipkaart waar ik ben als ik in- of uitcheck?

Casper vroeg ons: “Als ik in- of uitcheck met mijn OV-chipkaart in de bus, dan weer mijn OV-chipkaart altijd waar ik ben. Hoe kan dat?”

Wat weet de OV-chipapparatuur allemaal?

Op de OV-chipapparatuur, het kastje waar je in- en uitcheckt, staat een databestand dat álle informatie over de lijnen, ritten, haltes, ritprijzen, OV-chipkaartproducten, etc. bevat. In dit databestand staan ook de GPS coördinaten van alle haltes.

Om te zorgen dat deze OV-chipapparatuur goed werkt, moet de chauffeur bij het beginnen van een nieuwe rit altijd selecteren welke rit hij precies gaat rijden. Dit doet hij door een lijnnummer en een ritpatroon te kiezen. Bijvoorbeeld: Lijn 28 + ritpatroon 317. Dit is de rit op lijn 28 die vertrekt van De Uithof P+R en rijdt via Utrecht CS naar Vleuten NS.

Dit doet de chauffeur (nu nog) handmatig. De rit die de chauffeur selecteert, bestaat uit een lijst met haltes, waar de bus ook in die volgorde bij stopt. Om de OV-chipapparatuur goed te laten werken, is het dus belangrijk dat de chauffeur de juiste rit selecteert.

GPS in de bus

Het OV-chipsysteem in de bus heeft een eigen GPS. Door deze GPS weet het systeem wanneer de bus zich binnen een zogenaamde haltecirkel bevindt. Dit is een cirkel van ongeveer 50 meter om een halte. Als de bus bij een halte stopt, weet de apparatuur dus precies welke halte dit is.

Zodra de bus weer wegrijdt bij de halte, en de haltecirkel verlaat, gaat het systeem ervan uit dat de bus zich tussen de laatst gepasseerde halte en de volgende halte in het ritpatroon bevindt. Het systeem blijft ondertussen met de GPS kijken of al een volgende halte wordt gedetecteerd.

Deel dit bericht via social media

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *